måndag 8 december 2008

35 åring, julbak och öppen bar

Har inte glömt bort bloggen men det var varit galet med kalas här. Min käre sambo fyllde the dreaded 35. Så vi hade släkten här- både min och hans.Vi bakade lussebullar, efter mammabulldegs recept -de blev underbara! Mogge bakade bröd och jag gjode kardemumma kaka och banankaka. mums!

mammabulldegs lussbullar

50 gr jäst
150 gr riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 gr Kesella gourmet
2 pkt saffran
2 dl vit brödsirap
0,5 tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
russin
ägg till pensling

Lägg russinen i blöt i en skål med vatten. Smula jäst i en bunke. Stöt saffran tilsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen “svettas” med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!). Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen. Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver). Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.
Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge! Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.


På kvällen hade vi öppen bar i köket, det var en riktig succé. Vi hade en toppen kväll och alla var nöjda. Enkelt och trevligt, köpte in frukt och gjorde lite salta tilltugg. Bra att tänka på att ladda upp med is ett par dagar innan och köpa hem lite sköna drink pinnar och kanske paraplyer. För att underlätta för gästerna slrev jag ute lite olika drinkrecept som vi kunde betygsätta allt eftersom.

Kvällen favoriter:

Celeste
3cl vodka
2cl passoa
2cl tranbärsjuice
sprite
is

passiona
2cl passoa
6cl annanasjuice
sprite
kiwi

Jag lovar att återkomma med pyssel tips nu när tiden finns. Har just börjat med nya kort i turkost oh guld.
Nu är det hög tid att julpynta, på fredag harjag sissta kort pysslet innan jul, måste ju hinna fram i tid!

2 kommentarer:

ema sa...

ÅÅÅ jag hade velat komma men var helt klubbad, däckade på soffan klockan 9... fy fan för det här känner man då...hälsa karln din!
Puss

Bakrecept kakor bullar recept scones bakverk sa...

Låter inte som ett dumt recept det. Får jag pröva på här i hemmet! Snart är det ju jul igen, då blir det massor med bakning. :D
Fin blogg du har förresten, Kram!
Lussebullar / lussekatter recept

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se